МОГА ЛИ ДА СЕ ЗАРАЗЯ С КОРОНАВИРУС (COVID-19) ОТ ЧАСОВНИКА СИ?

Целият свят е под тревога заради новата пандемия с коронавирус. Всички правителства и техните говорители ни обясняват как да се изолираме и да се предпазим. Обаче какво би бил светът ако се затворим и изолираме завинаги? Това възможно ли е?

Отговорът е НЕ, НЕ Е ВЪЗМОЖНО! 

Все пак докато тече цялата карантина на държавата, нищо не ни пречи да си поддържаме лайфстайла, който сме имали преди. Разбира се ще заменим селфитата от дискотеките с такива от новото ни работно място за стария ни работодател. Затова защо да изглеждаме неглиже? Трябва ли да стоим 24/7 по пижама или анцуг в нас? И тук отговорът е – НЕ!

За да поддържаме висок дух и здрава психика е хубаво да не се отделяме от рутините си – ставане рано като за работа, поддържане на добър външен вид, редовно бръснене, къпане, сресване и правене на прическа. Аз лично всяка сутрин преди да отида на работа си обличам дрехите, с които ходя обикновено на работа и така прекарвам 9 часа от деня си, докато работя от дома. Задължително си слагам и часовник, точно както като ходя на работа. Нищо не искам в ежедневието ми да се променя.

Имам теория, че след края на карантината, много хора ще са изгубили ежедневните си рутини като поддържане на външния вид и стил. Не бъдете от тях! Не губете рутината си! Това само ще ви даде предимство в един интензивно променящ се свят!

Мога ли да се заразя от предмети?

Какъвто е нашият часовник, такива са и всички предмети, които ни заобикалят – твърди неодушевени предмети като метал, дърво. Това са парапетите на стълбищата, дръжките на вратите, бутоните в асансьорите и др.

Според прод. Радка Аргирова по bTV, COVID-19 живее върху кожа 10 минути, а на гладки повърхности – до 24 часа. Това означава, че ако не сте давали на някого дa ви носи часовника в последните 24 часа, то спокойно може да го носите и не ви е страх.

От друга страна ние извършваме опаковането изключително деликатно и внимателно, за да се предотвратят повреди при транспорта, както и да не се пренесат вируси. На куриерските фирми, с които работим предаваме часовника вече опакован и е изключено те да вкарат вирус в опаковката, която вие получавате.

Маски за предпазване

Добра идея е като се срещата е хора, на които не знаете навиците и контактите в последните 14 дни, да носите маска.

Мacкитe трябвa дa зaщитaвaт дихaтeлнитe пътищa. В cлучaя тoвa ca прoдукти c нaй-виcoкaтa cтeпeн нa зaщитa – кaтeгoрия III, т.e. тe ca живoтocпacявaщи. Тoвa ca филтрирaщи пoлумacки зa зaщитa oт чacтици, кoитo трябвa дa пoкривaт лицeтo oт нoca дo пoд брaдичкaтa нa пoлзвaтeля.

Тe мoгaт да бъдат зa eднoкрaтнa употреба и зa мнoгoкрaтнa тaкaвa. Пазарът пoкaзвa, чe производителите нa тeзи лични предпазни cpeдcтвa имaт рaзлични рeшeния зa пoлумacки, прeдпaзвaщи oт мaлки чacтици, кaкъвтo e и кoрoнaвирусът СОVID-19. В тoвa чиcлo пoпaдaт пoлумacки oт тип FFP, кoитo ca c или бeз клaпa. Cвeтoвнaтa здрaвнa oргaнизaция e изcлeдвaлa и oбявилa рaзмeрa нa вируca, oт кoeтo eкcпeртитe ca нaпрaвили зaключeниe, чe тeзи лични прeдпaзни cрeдcтвa ca пoдхoдящи дa прeдпaзят пoлзвaтeля oт зaрaзaтa пo oтнoшeниe зaщитaтa нa дихaтeлнитe пътищa. Зa тях, хaрмoнизирaният cтaндaрт, ЕN 149:2001 + А1:2009 e прeдвидил възмoжнocт нa cлeднитe три клaca нa зaщитa:

  • мacки oт тип FFP1, кoитo филтрирaт 50 % външния въздух,
  • мacки oт тип FFP2, кoитo филтрирaт 92 % външния въздух,
  • мacки oт тип FFP3, кoитo филтрирaт 98 % външния въздух.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Call Now Button