АЗ СЪМ ВАШИЯТ ЧАСОВНИКАР – ОБСЛУЖВАНЕ НА НОВ ЧАСОВНИК

Здравейте, казвам се Теодор Огнянов и моята истинска страст са механичните играчки. От дете се занимавам да сглабям и най-вече разглабям всичките си играчки. Започнах с количките Matchbox, които старателно разглабях, пребоядисвах и обожавах да им сменям джантите. След това се прехвърлих на играчките с дистанционно, докато не започнах да уча в ТУ-София и тогава започнах с истинските си постижения. Електроника, а когато тя стана прекалено дребна се обърнах към часовниците. Започнах със стенните часовници в къщата на баба ми, а след това се прехвърлих на де що видя будилник в нас. Истинско удоволствие ми доставя обаче да отварям и разглеждам частите на ръчните механични часовници на VICTORIOUS.

Те са направени наистина прецизно и на ръка. Частите им са качествени и отварянето им в общия случай е за поддръжка при желание на клиента или смяна на батерията при кварцовите.

Днес ще си поговорим за часовниците и как трябва да се грижим за тях за да ни служат дълго.

Видове часовници

Тук ще разгледаме основните видове ръчни часовници. По типа си на задвижването те биват три основни вида. 

  • Кварцови – Най-разпространените са кварцовите часовници. В тях има механизъм, който се задвижва от батерия. Това са часовниците, в които се слагат най-много екстри като хронографи, дата, ден от седмицата, автоматично сверяване на времето спрямо световния метрологичен център в Гринуич или по-просто казано по радио честота. Пример за хубав часовник с хронограф, дата и качествен кварцов механизъм е Nuclear, който може да се намери в три основни цвята на корпуса и каишката.
  • Механични – Друг вид часовници са механичните. Те се делят на два основни вида – такива, които се навиват автоматично като Cosmos и такива, които изискват ние да ги навиваме преди/след всяко носене. Явен представител на ръчните часовници е Mechanica 001. Тези часовници са изключително красиви и се правят с изрязан циферблат, което се нарича тип скелетон. По този начин се вижда част от механизма и ги прави истински бижута на ръката ви. Поглеждането на часа на такъв часовник е истинско удоволствие. Движещите се части се откриват пред погледа ни и виждаме как стотици части се движат в перфектен синхрон само за да задвижат секундната стрелка, която след 6 плавни движения прави пълен кръг около оста си и завърта минутната стрелка с 1/60-та от кръга, който ще опише тя за точно 60 минути. След това се завърта и часовата стрелка за да ни покаже точното време. Неприятна особеност на тези часовници е, че те по правило изостават или избързват с по няколко минути на 24 часа, но това се компенсира от необикновената им красота.
  • Електронни – това са часовници, придобили голяма популярност през 80-те и 90-те години на ХХ век. Най-култовите модели са тези на Casio, в които влагат калкулатори, а напоследък и барометри и всякакви други екстри, които са много полезни на риболовците, ловците и хората, които обичат екстремни спортове и стилът не е на първо място
  • Бонус вид – това са умните часовници. Те са с операционна система и се свързват директно с вашия смартфон. Удобно е, че можем да сменяме циерблата им по няколко пъти на ден само с няколко натискания по дисплея, но повечето не издържат и два дни, без да им дозареждате батерията.

Първи стъпки при покупка на нов часовник

Моят съвет при покупка на часовник е първо да изберете колко често бихте искали да го навивате/зареждате батерията и след това какви функции ви трябват в един часовник. Не на последно място е формата му. Най-класическата форма са кръглите часовници, а най-модерната е отрязана елипса като Black Graveyard

Следващата стъпка при избор на часовник е да изберете типа каишка. Тя може да е стоманена плетка, стоманена плетка тип мрежа, кожена, силиконова или платнена. Всяка каишка има своите предимства и недостатъци, но за мен е най-важна закопчалката. Най-лесно се откопчавата и закопчават тези, които са тип пеперуда като на Cosmos. Много са удобни обаче силиконовите каишки, тъй като прилепват идеално към китката и са удобни при всякакви ежедневни дейности, дори спорт.

Последната, но и най-важна стъпка е да се избере дизайнът. Това е изцяло субективен въпрос, но аз лично бих ви препоръчал нещо елегантно и същевременно функционално като Speed Liquid Mesh Unlimited. Той съчетава в себе си удобна метална и гъвкава каишка с функционален хронограф, както и дата.

Промяна на дължината на каишката

Тази операция можете да извършите и сами у дома, дори и без специализирани инструменти. Необходимо е само малко повече внимание и прецизност от ваша страна.

СКЪСЯВАНЕ/УДЪЛЖАВАНЕ НА СТОМАНЕНА КАИШКА

Ако каишката ви е прекалено дълга или къса, може лесно да я нагласите до вашия размер китка. За целта следвайте изборените стъпки:

А. Намерете от вътрешната на каишката страна къде са обозначените места със стрелка за снаждане ⬆️

В. Избутайте с подходящ инструмент (от комплекта или с игла за изваждане на СИМ карти от мобилен телефон) пинът в посоката, обозначена на каишката *;

С. Разделете звената на каишката и премахнете необходимия брой звена (или добавете ако ви е къса каишката);

D. За да съедините две звена ги наместете едно срещу друго и вкарайте пина в обратна на стрелката посока *.

* използвайте твърда повърхност за да подпрете каишката при операцията

При затруднение може да отидете при специалист часовникар.

СКЪСЯВАНЕ/УДЪЛЖАВАНЕ НА КАИШКА ТИП МЕТАЛНА ПЛЕТКА

Ако каишката ви е прекалено дълга или къса, може лесно да я нагласите до вашия размер китка. За целта следвайте изборените стъпки:

А. С малка отвертка разкопчайте заключващия механизъм, както е указано на графиката;

В. Преместете закопчалката до точната за вашата китка позиция;

С. Заключете обратно заключващия механизъм като го натиснете с пръст. Трябва да усетите плътно щракване и след това закопчалката не трябва да може да се мести по каишката.

При затруднение може да отидете при специалист часовникар.

Промяна на датата и часа при часовник

ПРОМЯНА НА ЧАС

За да настроите часа, издърпайте коронката от позиция А до позиция В и изберете точния час. След това върнете коронката до позиция А.

Това е за модели, които нямат дата и хронограф.

* Има модели, на които коронката трябва да се развие преди да се издърпа за по-добра водоустойчивост.

ПРОМЯНА НА ДАТА и ЧАС

За да настроите датата, издърпайте коронката от позиция А до позиция В и я завъртете, докато не се покаже правилният ден от месеца. След това върнете коронката до позиция А.

За да настроите часа, издърпайте коронката от позиция А до позиция С и изберете точния час. След това върнете коронката до позиция А.

* Има модели, на които коронката трябва да се развие преди да се издърпа за по-добра водоустойчивост.

ИЗПОЛЗВАНЕ НА ХРОНОГРАФ

За да настроите датата, издърпайте коронката от позиция А до позиция В и я завъртете, докато не се покаже правилният ден от месеца. След това върнете коронката до позиция А.

За да настроите часа, издърпайте коронката от позиция А до позиция С и изберете точния час. След това върнете коронката до позиция А.

За да стартирате или спрете таймера, натиснете бутон S1. Стрелката за секундите на хронометъра ще започне/спре да се движи.

За да върнете хронографа в начално състояние, натиснете бутон S2.

Навиване на механични и автоматични часовници

НАВИВАНЕ НА АВТОМАТИЧЕН ЧАСОВНИК

Когато носите часовника на ръката си, той се самонавива. Запасът му от енергия стига за около два дни. Нормално е ако не го носите известно време да намерите часовника си спрял. В такъв случай е необходимо само да го настроите, както е описано по-горе и да го сложите на ръката си. След няколко движения на китката, часовникът ще тръгне сам. Може да го навиете и с няколко оборота на короната. 

Никога не пренавивайте часовника си!


НАВИВАНЕ НА МЕХАНИЧЕН ЧАСОВНИК

Механичният часовник е изключително красив. За да работи е необходимо да се навива на ръка ежедневно. Запасът му от енергия стига за около два дни. Нормално е ако не го носите известно време да намерите часовника си спрял. В такъв случай е необходимо само да го настроите, както е описано по-горе и да го навиете.

Навиването става чрез въртене на короната, докато е в позиция А. Само след няколко завъртания на короната, часовникът ще тръгне. Навивайте, докато не усетите леко напрежение в короната. 

Никога не пренавивайте часовника си! Това ще го повреди и гаранцията ви може да не бъде уважена!

Общи съвети

Обичайте часовника си и го носете редовно. Пазете го от удари и попадане на вода в него. Винаги спазвайте кода му за водоустойчивост, който можете да намерите на гърба на часовника! По-долу има таблица на дейностите, които можете да правите с вашия часовник, в зависимост от нивото му на водоустойчивост.

2 replies to “АЗ СЪМ ВАШИЯТ ЧАСОВНИКАР – ОБСЛУЖВАНЕ НА НОВ ЧАСОВНИК

  1. Здравейте, аз съм Ваш клиент. Преди време си бях взел един Cosmos часовник, обаче верижката се беше скъсала при дърпане и частта която свързва корпуса на часовника с верижката бе загубена. Ще мога ли да купя само частта и да си я сложа отново или да Ви пратя часовника за ремонт?

    • Здравейте,
      Имаме налични части за часовниците и с удоволствие ще ви изпратим липсващата част.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Call Now Button